czwartek, 14 marca 2019

Golonko w słoiku.

Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,bez konserwantów i chemii,zdrowe i smaczne. Serdecznie polecam:) 




golonka wp.3 szt. około 2,70kg
liście laurowe 6 szt
czosnek główka
zelatyna 30g
sól łyżka kopiata
woda szklanka
6 sloików 0,5 l 

Z golonek wykroić mięso od kości.Skórę również odrzucić.



Mięso pokoroić na 1-1,5cm kawałki.
Dodać pokrojony w cieńkie plasterki czosnek,ziela,liście,sól,pieprz,żelatynę i wodę.
Wszystko wyrobić ręką by mięso dobrze połączyło się z przyprawami.
Odstawić na 3-4 godz.
 


Słoiczki wyparzyć i do suchych nakładać dość ciasno mięso.Od góry zostawić wolne miejsce tak na 2 cm.Zakręcić suchą nakrętką ,wcześniej wytrzeć boki słoika.

Dać do gara wyłożonego ściereczką.Nalać wody tyle by od góry była wolna przestrzeń około 5cm.
Pasteryzować na wolnym ogniu przez 3 dni.
Pierwszy dzień d momentu zagotowania 3 godz.
Drugi dzień 1,5 godz.
Trzeci dzień 1 godz.

Słoików nie wyjmować zostawić w wodzie do następnego dnia.

Po trzech dniach pasteryzacji słoiki wynieść w chłodne miejsce,mogą leżeć i 2 lata o ile ich wcześniej nie zjemy:)
 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz