piątek, 13 grudnia 2019

Faszerowana perliczka.

Delikatne i kruche mięso,chrupiąca skórka i farsz ,który dopełnił całości . Na świąteczny obiad polecam:) Jeśli mamy więcej osób na obiedzie proponuję zrobić dwie perliczki.



perliczka
4-5 szt,kurzej wątróbki
kurze żołądki 15dkg do farszu i 1/2 kg do brytfanki
pęczek natki pietruszki
mała pierś z kurczaka
2 duże jajka
bułka tarta 10 łyżek
2 marchewki,pietruszka,seler kawałek,por,łodyga selera naciowego
pieprz,sól,lubczyk suszony łyżka

  1. Przygotować farsz.

    Wątróbkę,żołądki 15dkg,oraz pierś zmielić lub zblendować.
    Dodać posiekaną natkę,jajka,bułkę tartą,pieprz i sól.
    Masę wyrobić,dodać suszony lubczyk.
    Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy jeszcze bułkę tartą.Masa ma być lekko gęsta.
  2. Umytą perliczkę nadziewamy farszem.Ręką ciasno nałożyć farsz.
    Szyjkę wyciąć,a w skórę również nałożyć farsz.
    Na końcu spiąć wykałaczkami.

    Do naczynia żaroodpornego na spód dać pocięte w talarki warzywa,marchew,pietruszkę,seler,seler naciowy i por.Ja daję jeszcze żołądki ,bardzo lubimy,to już zależy od Was czy zechcecie.
    Doprawić do smaku solą,pieprzem i lubczykiem

    Na warzywa dać nadzianą perliczkę,oraz wlać szklankę wody.
    Naczynie przykryć,dać do nagrzanego piekarnika do 190st góra-dół i piec 60min.

    Jeżeli zostaje nam farsz to ja formuję kotleciki i smażę z dwóch stron,są pyszne:)
  3. Po godzinnym pieczeniu zdjąć pokrywę i zapiec na złoto.
    Najlepiej jest porcjować na drugi dzień kiedy mięso jest zimne.
    Potem porcje kłaść do naczynia i zagrzać.
  4. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz