czwartek, 19 grudnia 2019

Wątróbki,ikry i mleczka z karpia w galarecie.


Podzielę się z Wami przepisem na smaczne danie w galarecie z wątróbek ,ikry i mleczy z karpia. Zawsze wyrzuca się wnętrzności ,a tam jest tyle smakołyków. Za puszkę rybich wątróbek płacimy duże pieniądze,a tu mamy czyste,świeże i smakowicie podane. Dla mnie to jest rarytas na który czekam cały rok,bo w święta najlepiej smakuje. Serdecznie polecam:



wątróbki,ikry,mlecze z 5 szt.karpia
8 małych cebul
liście laurowe 4 szt
Ziele angielskie 6-7 ziaren
sól i cukier do smaku
Żelatyna 2 łyżki
Pieprz czarny
woda 1,5 l


  • Cebule pokroić na mniejsze części,dać do garnka i ugotować około 40min.
    Po tym czasie zblendować.
    Dodać liście laurowe,ziele angielskie ,pieprz ,só i cukier do smaku.
    Tu ma być smak złamany słodki i mniej słony,trzeba próbować.

    Zblendowany mus podzielić,odlać 1/3 .
    Większa część będzie do przygotowania karpia w galarecie.

    Karpia oczyszczamy z wnętrzności.
    W zlewie nad puszczoną lekkim strumieniem wodą oddzielamy z nich wątróbki,ikry,i mlecze.
    Dajemy je na sito,trzeba uważać by nie uszkodić żółci,wtedy wszystko trzeba wyrzucić,będzie gorzkie i nie nadawało się do jedzenia.
  • Wypłukać kilka razy.
    Do wywaru z cebuli dać umyte pęcherze,nie wiem po co...moja mama zawsze tak robiła,że podobno mają w sobie żelatynę.
    Potem pęcherze zjadają koty:)
    Dodać umyte wątróbki,ikry i mlecze,gotować 20min.
    Dodać 2 łyżki żelatyny do wywaru,nie gotować ,mieszać do rozpuszczenia jej.


    Wyłożyć na półmisek i dać do lodówki.
    Do tak przygotowanych podrobów czy też karpia najlepiej smakuje słodka chałka.

  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz