Tort z likierem pomarańczowym,miętowym i rumem.
podłużne biszkopty 420g
likier pomarańczowy 50ml
likier miętowy 50ml
rum 70ml
2 serki mascarpone
2 śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
cukier puder 4 łyżki
kopiata łyżka kawy mielonej
mandarynki 4 szt
maliny 100g
Zaparzyć kawę ,zalać szklanką wrzątku.Zostawić do wystudzenia.
Do zimnej kawy wlać 70ml rumu.
Tortownicę 25/25cm wyłożyć folią aluminiową.
Na spód dać biszkopty i naponczować kawą z rumem.
Śmietanki ubić z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru i śmietan-fixem.
Do miski wyłożyć serki ,dodać ubite śmietanki,zmiksować.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej części wlać likier pomarańczowy.
Masę wyłożyć na biszkopty i przykryć następnymi,które również ponczujemy kawą z rumem.
Druga warstwa miętowa ,ją dzielimy na pół ,część zostawiamy na posmarowanie wierzchu torta.
Po wyłożeniu warstwy miętowej znów układamy biszkopty ,które ponczujemy,i dajemy ostatnią warstwę masy miętowej.
Dekorujemy owocami .
Tort dać do lodówki na kilka godz.
-
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz