poniedziałek, 2 grudnia 2019

Tort z likierem pomarańczowym,miętowym i rumem.




podłużne biszkopty 420g
likier pomarańczowy 50ml
likier miętowy 50ml
rum 70ml
2 serki mascarpone
2 śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
cukier puder 4 łyżki
kopiata łyżka kawy mielonej
mandarynki 4 szt
maliny 100g

  1. Zaparzyć kawę ,zalać szklanką wrzątku.Zostawić do wystudzenia.
    Do zimnej kawy wlać 70ml rumu.

    Tortownicę 25/25cm wyłożyć folią aluminiową.
    Na spód dać biszkopty i naponczować kawą z rumem.
  2. Śmietanki ubić z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru i śmietan-fixem.


    Do miski wyłożyć serki ,dodać ubite śmietanki,zmiksować.
    Masę podzielić na dwie części.

    Do jednej części wlać likier pomarańczowy.
    Masę wyłożyć na biszkopty i przykryć następnymi,które również ponczujemy kawą z rumem.

    Druga warstwa miętowa ,ją dzielimy na pół ,część zostawiamy na posmarowanie wierzchu torta.

    Po wyłożeniu warstwy miętowej znów układamy biszkopty ,które ponczujemy,i dajemy ostatnią warstwę masy miętowej.
  3. Dekorujemy owocami .
  4. Tort dać do lodówki na kilka godz.

  5. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz