niedziela, 22 grudnia 2019

Śledzie w szafranie.

Na świąteczny stół polecam tak przygtowane śledzie.Są bardzo smaczne i mają ciekawy kolor.


matiasy 5 szt.
szafran niktki
śmietana 18 % 200ml
cebulka perłowa ze słoika
dymka kilka pędów
łyżeczka cukru
sok z 1/2 cytryny
Pieprz cytrynowy

  1. Śledzie wymoczyć przez 3-4 godz.co jakiś czas zmieniając im wodę.

    Do miski dać śmietanę ,cukier,pieprz i nitki szafranu.
    Trzepaczką rozmieszać śmietanę ,cukier i szafran do jego rozpuszczenia.

    Cebulkę odcedzić dać do miski ze śmietaną.
    Śledzie pokroić w paski 1,5 cm,dymkę posiekać.
    Wrzucić do miski.Dodać sok z cytryny.
    Całość wymieszać i odstawić na 3-4 godz.do lodówki.
  2. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz