niedziela, 8 grudnia 2019

Surowy boczek duszony w porze,białym winie i pastą paprykową.



boczek surowy 1,30kg
por cały lub połowa dużego
Ziele angielskie 6 nasion,liście laurowe 4szt.
sok z 1/2 cytryny
kminek łyżka
kurkuma łyżeczka
czosnek granulowany łyżeczka
białe wino półwytrawne szklanka
1szkl wody
4 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej pasty paprykowej
1 łyżka musztardy sarepskiej

  1. Na spód rondla dać pora pokrojonego w grubsze talarki.

    Boczek zaprawic przyprawami sokiem z cytryny,kurkumą,kminkiem,czosnkiem granulowanym,dać do rondla na pokrojonego pora.
    Podlać wodą,przykryć i dusić,wodę trzeba będzie dolewać,przy obracaniu boczku.
  2. Dusić boczek godz.

    Po tym czasie posmarować po wierzchu musztardą,pastą paprykową i pokrojonym w cieńkie plasterki czosnkiem.

    Rozsmarować łyżką,podlać winem ,przykryć i dalej dusić około 4omin.aż boczek będzie miękki.
    W trakcie duszenia obracać.
  3. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz