czwartek, 19 grudnia 2019

Karp w cebulowej lekko słodkiej galarecie.

Przygotowywałam cebulę do wątróbek rybich jak i do karpia. Podzieliłam na 2 części,2/3 wywaru wykorzystałam do karpia,a 1/3 do wątróbek.



karp 2 szt p około 2kg
sól ,pieprz i cukier do smaku
kilka cebul
Ziele angielskie 6=7 szt
liśc laurowy 4 szt
żelatyna 50g

  1. Cebulę zalać wodą i ugotować 40min.
    Letnią zblendować.
  2. Do zblendowanej cebuli dać liście laurowe i ziele angielskie.

    Wywar dprawić solą,pieprzem i cukrem,smak ma być złamany..bardziej słodki.

    Na gotujący wywar wrzucić poporcjowanego karpia i gotować 15-20min.

    Ugotowaną rybę wyjąć na pólmisek.
  3. Do gorącego wywaru dać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
    Teraz dprawić jeszcze raz do smaku.
    Letnim wywarem zalać ryby i dać do stężenia.



    Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz