piątek, 20 grudnia 2019

Gołąbki bez zawijania.


Pracy nie ma tyle co z gołąbkami zawijanymi w liście kapusty.Smakowo nie różnią się aż tak bardzo.Wyszły bardzo smaczne. Serdecznie polecam:)


Gołąbki bez zawijania.


1,30kg piersi z kurczaka
1/4 kapusty włoskiej ( z dużej głowki)
2 duże jajka
100g ryżu
100g kaszy gryczanej
3 cebule
1 łyżka masła
pieprz i sol
2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
tłuszcz do smażenia

  1. Kapustę drobno pokroić i posolić łyżeczką soli.Wymieszać i odstawić na 2o min.

    Po tym czasie odcisnąć z wody i dać do miski.
  2. Kaszę oraz ryż gotować przez pół godz.
    Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

    Pierś zmielić.

    Do miski dodać kaszę,ryż,cebulę,jajka,bułkę tartą oraz zmielone mięso.
    Doprawić pieprzem i solą do smaku.

    Formować małe kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz.Usmażyć z dwóch stron.
  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dać do nagrzanego piekarnika do 150st.góra-dół,podpiec przez 20min.

    Można zalać sosem pomidorowym i zapiec.Ja polałam sosem na talerzu przed podaniem na stół.
  4. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz