Brukselka z jarmużem.
Pyszny dodatek do obiadu lub do zajadania solo.:)
250g brukselki
3 gałązki jarmużu
Czerwona cebula
1/2 białej cebuli
100ml czerwonego półwytrawnego wina
masło łyżka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka płaska cukru
sól i pieprz do smaku
jabłko
3 gałązki jarmużu
Czerwona cebula
1/2 białej cebuli
100ml czerwonego półwytrawnego wina
masło łyżka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka płaska cukru
sól i pieprz do smaku
jabłko
Na maśle zeszklić czerwoną i białą cebulę,dodać obrane brukselki,można przekroić na poł jak są większe.
Jarmuż ściąć nożem z łodygi drobniej pokroić i dodać do brukselki.
Podlać winem i dusić pod przykryciem 5 min.
Jarmuż ściąć nożem z łodygi drobniej pokroić i dodać do brukselki.
Podlać winem i dusić pod przykryciem 5 min.
Dodać pokrojone jabłko ,przykryć i dusić 10-15min.
Doprawić sokiem z cytryny,cukrem,solą i pieprzem.
Doprawić sokiem z cytryny,cukrem,solą i pieprzem.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz