sobota, 22 lutego 2020

Ruskie pierogi w cieście filo.

Nie ma tyle pracy co z pierogami,a smak przepyszny.:)



opakowanie ciasta filo
600g twaróg półtłusty
500g ugotowane ziemniaki
2 cebule
masło 1/4 kostki
pieprz i sól do smaku
1/4 kostki masla dodatkowo do smarowania


Zrobić farsz.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Ziemniaki zmielone wraz ze serem wymieszać z cebulką,dodać pieprz i sól.Ja daję dużo pieprzu.

Ciasto filo rozłożyć ,wyjąć arkusz,a pozostałe przykryć ściereczką by nie wyschło.
Pociąć na pasy.
Na każdy pasek nałożyć farsz i zawijać w trójkąt po przekątnej.



Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy trojkąt posmarować roztopionym masłem.

Piec w 190st.góra-dół do złotego koloru.
Najlepsze są z kwaśną śmietaną.


Smacznego życzę!


1 komentarz: