Ruskie pierogi w cieście filo.
Nie ma tyle pracy co z pierogami,a smak przepyszny.:)
opakowanie ciasta filo
600g twaróg półtłusty
500g ugotowane ziemniaki
2 cebule
masło 1/4 kostki
pieprz i sól do smaku
1/4 kostki masla dodatkowo do smarowania
600g twaróg półtłusty
500g ugotowane ziemniaki
2 cebule
masło 1/4 kostki
pieprz i sól do smaku
1/4 kostki masla dodatkowo do smarowania
Zrobić farsz.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Ziemniaki zmielone wraz ze serem wymieszać z cebulką,dodać pieprz i sól.Ja daję dużo pieprzu.
Ciasto filo rozłożyć ,wyjąć arkusz,a pozostałe przykryć ściereczką by nie wyschło.
Pociąć na pasy.
Na każdy pasek nałożyć farsz i zawijać w trójkąt po przekątnej.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Ziemniaki zmielone wraz ze serem wymieszać z cebulką,dodać pieprz i sól.Ja daję dużo pieprzu.
Ciasto filo rozłożyć ,wyjąć arkusz,a pozostałe przykryć ściereczką by nie wyschło.
Pociąć na pasy.
Na każdy pasek nałożyć farsz i zawijać w trójkąt po przekątnej.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy trojkąt posmarować roztopionym masłem.
Piec w 190st.góra-dół do złotego koloru.
Najlepsze są z kwaśną śmietaną.
Każdy trojkąt posmarować roztopionym masłem.
Piec w 190st.góra-dół do złotego koloru.
Najlepsze są z kwaśną śmietaną.
Smacznego życzę!
Świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń