niedziela, 16 lutego 2020

Gulasz wieprzowy na ostro.

Jeśli lubicie ostre potrawy,taki gulasz będzie świetny i do ziemniaków i do pieczywa. Serdecznie polecam:)



mięso wieprzowe np.łopatka 1,30kg
2 cebula
masło łyżka
1 łyżka pasty paprykowej słodkiej
1 lyżeczka pasty paprykowej ostrej
1 łyżka slodkiego sosu chili
6 szt ziela angielskiego
3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
1 kopiata łyżka mąki
150ml śmietany 12%
sól,pieprz,maggi

Cebule pokroić w grubszą kostkę i zeszklić.
Dodać czosnek pokrojony w talarki i podsmażyć.
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę,dodać do podsmażonej cebuli.
Zrumienić ciągle mieszając.

Wlać bulion lub wodę około 1 l ,dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować około godz.do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest miękkie dać obie pasty,sól,pieprz i maggi.

Mąkę roztrzepać w odrobinie zimnej wody wlać do sosu.
Śmietanę zahartować gorącym sosem i dodać do mięsa.

Zagotować i doprawić jeszcze do smaku wg.swojego gustu.


Smacznego życzę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz