Rolada z kiszonej kapusty w cieście filo.
Rolada bardzo smaczna,chrupiąca z wierzchu, z aromatycznym farszem. Polecam serdecznie:)
1,30 kg kiszonej kapusty
4 cebule
smalec 100g pieprz i sól
ciasto filo
kminek do posypania
50g masła do posmarowania
1/2 szkl mleka
4 cebule
smalec 100g pieprz i sól
ciasto filo
kminek do posypania
50g masła do posmarowania
1/2 szkl mleka
Kapustę zalać wodą i ugotować około 1 godz.Mam swoją ukiszona z dodatkami takimi jak marchew,kminek,ziele,liście laurowe i cebula.
Jeśli kapusta nie ma dodatków można dodać.
Wystudzoną kapustę odcisnąć,drobno pokroić.
Cebule pokrojone w kotkę zeszklić na smalcu.
Dodać kapustę i podsmażać do odparowania wody.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.Wystudzić.
Ciasto filo podzielić na 2 części,ponieważ jest 7 płatów,podzieliłam jedną część na 3 płaty,a drugą na 4 płaty.
Każdy płat posmarować pędzelkiem mlekiem i złączyć.
Wyłożyć połowę farszu,równo rozsmarować.
Jeśli kapusta nie ma dodatków można dodać.
Wystudzoną kapustę odcisnąć,drobno pokroić.
Cebule pokrojone w kotkę zeszklić na smalcu.
Dodać kapustę i podsmażać do odparowania wody.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.Wystudzić.
Ciasto filo podzielić na 2 części,ponieważ jest 7 płatów,podzieliłam jedną część na 3 płaty,a drugą na 4 płaty.
Każdy płat posmarować pędzelkiem mlekiem i złączyć.
Wyłożyć połowę farszu,równo rozsmarować.
Ciasto zwinąć w roladę.
Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.
Po wierzchu posmarować roztopionym masłem i posypać kminkiem.
Dać no nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół i piec do złotego koloru.
Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.
Po wierzchu posmarować roztopionym masłem i posypać kminkiem.
Dać no nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół i piec do złotego koloru.
Smacznego!
S
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz