Zielony omlet owsiany z pomidorami.
Przepis dla diabetyków i nie tylko,znalazłam go w dodatku do gazety. Omlet wyszedł bardzo smaczny i syty,polecam:)
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka suszonej bazylii
garść rukoli
pieprz i sól
2 małe pomidory
łyżka startej mozzarelli
zielona cebulka
łyżeczka masła
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka suszonej bazylii
garść rukoli
pieprz i sól
2 małe pomidory
łyżka startej mozzarelli
zielona cebulka
łyżeczka masła
Oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dać pokrojoną drobno rukolę,bazylię,pieprz,sól oraz płatki owsiane.
Wymieszać trzepaczką.
Ubić pianę z białek i dodać do jajecznej masy.
Na patelni roztopić masło,wylać masę i równo rozprowadzić.
Smażyć 5-7 min,na wolnym ogniu,najlepiej podnieść bok i sprawdzić czy jest złoty kolor.
W między czasie pokroić pomidory w plasterki,cebulkę posiekać.
Upieczony omlet zsunąć na talerz i obróć na drugą stronę na patelnię.
Podsmażyć również na złoty kolor.
Dać na talerz,na połowie ułożyć plasterki pomidora,posypać cebulką i serem.
Złożony omlet dać na patelnię by ser się rozpuścił.
Do żółtek dać pokrojoną drobno rukolę,bazylię,pieprz,sól oraz płatki owsiane.
Wymieszać trzepaczką.
Ubić pianę z białek i dodać do jajecznej masy.
Na patelni roztopić masło,wylać masę i równo rozprowadzić.
Smażyć 5-7 min,na wolnym ogniu,najlepiej podnieść bok i sprawdzić czy jest złoty kolor.
W między czasie pokroić pomidory w plasterki,cebulkę posiekać.
Upieczony omlet zsunąć na talerz i obróć na drugą stronę na patelnię.
Podsmażyć również na złoty kolor.
Dać na talerz,na połowie ułożyć plasterki pomidora,posypać cebulką i serem.
Złożony omlet dać na patelnię by ser się rozpuścił.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz