wtorek, 4 lutego 2020

Zielony omlet owsiany z pomidorami.

Przepis dla diabetyków i nie tylko,znalazłam go w dodatku do gazety. Omlet wyszedł bardzo smaczny i syty,polecam:)

2 jajka
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka suszonej bazylii
garść rukoli
pieprz i sól
2 małe pomidory
łyżka startej mozzarelli
zielona cebulka
łyżeczka masła

Oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dać pokrojoną drobno rukolę,bazylię,pieprz,sól oraz płatki owsiane.
Wymieszać trzepaczką.
Ubić pianę z białek i dodać do jajecznej masy.

Na patelni roztopić masło,wylać masę i równo rozprowadzić.

Smażyć 5-7 min,na wolnym ogniu,najlepiej podnieść bok i sprawdzić czy jest złoty kolor.

W między czasie pokroić pomidory w plasterki,cebulkę posiekać.

Upieczony omlet zsunąć na talerz i obróć na drugą stronę na patelnię.
Podsmażyć również na złoty kolor.

Dać na talerz,na połowie ułożyć plasterki pomidora,posypać cebulką i serem.
Złożony omlet dać na patelnię by ser się rozpuścił.

Smacznego życzę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz