środa, 19 lutego 2020

Kokoski

Kokoski wyszły pyszne i pachnące rumem.Świetne do kawy i lampki wina:) Zrobiłam na tłusty czwartek zamiast pączków:)





500g mąki tortowej
2 łyżeczki pr.do pieczenia
4 łyżki miodu,2 jajka
1/2 kostki masła
zapach limonkowy,
400ml mleka
POLEWA
2 kostki masła po200g
3/4 szkl.cukru
1,5 szkl mleka
70ml rumu
400g wiórek kokosowych do obtoczenia
4 kopiate łyżki kakao

  1. Zrobić ciasto.
    Miód,cukier,masło roztopić.
    Mąkę przesiać,dodać proszek do pieczenia,2 jajka,zapach limonkowy,rozpuszczone masło z cukrem i miodem,oraz mleko.
    Zmiksować.Ciasto ma być gęste.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto i dać do nagrzanego piekarnika do 180st.
    Piec do złotego koloru.

    Na drugi dzień pokroić ciasto na kwadraty.
  2. Zrobić polewę z mleka,cukru,kakao i masła.
    Zagotować do letniej wlać rum.
  3. Każdą kostkę nadziewać na patyczek do szaszłyków,obtaczać w polewie i wiórkach kokosowych.
    Odkładać na tacę.
    1. Gotowe i stężałe kokoski ułożyć na talerzu.
    2. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz