poniedziałek, 17 lutego 2020

Chleb gryczano-razowy.

Nie ma jak własny upieczony chlebek,ten wyszedł chrupiący i przesmaczny. Chlebek z mąki gryczanej mogą spożywać diabetycy,jest dietetyczny . Serdecznie polecam:)



1kg mąki gryczanej
1/2 kg mąki chlebowej razowej
13 dkg drożdży
2 łyżeczki miodu
ciepła woda 1l + 50-100ml
płaska łyżka soli
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka nasion chia
Płatki owsiane 4 łyżki
tłuszcz do wysmarowania foremek

Zrobić zaczyn.

Mąka razowa 5 łyżek,drożdże,miód i 1/2 szkl.letniej wody.
Wszystkie składniki wymieszać,przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,na około 15min.

Do miski wsypać mąki,sól,siemię i chia.
Dodać zaczyn oraz 1 litr ciepłej wody,jeśli ciasto jest gęste dolać 50-100ml wody.
Ciasto wyrabiać około 10min.

Foremki posmarować ( u mnie keksówki,smarowane masłem) posypać boki płatkami owsianymi.

Nagrzać piekarnik do 100 st.góra-dół .

Nałożyć ciasto do foremek,wyrównać ręką moczoną w ciepłej wodzie i posypać po wierzchu płatkami owsianymi.
Dać na 10min.do nagrzanego piekarnika.
Chlebek nam urośnie,wtedy zwiększyć tem.do 200st.i piec około 50min.
Najlepiej sprawdzać patyczkiem.

Upieczone chlebki studzić na kratce.
Najlepszy jest taki jeszcze ciepły z masłem:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz