Pyszny rozpływa się w ustach,lekko kwaskowy od jabłek i galaretek, do słodyczy masy kawowej zakropionej likierem.
Fantastyczne połączenie,serdecznie polecam:)
Składniki
- biszkopty podłużne po 175g 2op.galaretka cytrynowa 1opjabłka prażone 1 lbanany 2 sztlikier kawowy 100ml (opcjonalnie)serek mascarpone 250gkawa rozpuszczalna 2 kpiate łyżkiżelatyna 1,5 łyżkicukier puder 2 łyżkiśmietanka 30% 200mlgalaretki frugo wieloowocowe 2 op. ananasy z puszki
Tortownicę kwadratową 25/25cm wyłożyć biszkoptami.
Jabłka prażone zagotować, wsypać galaretkę cytrynową i mieszać do rozpuszczenia.
Jabłka wyłożyć na biszkopty i zostawić do stężenia.
Na wierzchu układać banany pokrojone w krążki.
Na banany i jabłka układamy warstwę biszkoptów.
Śmietankę ubić wraz cukrem pudrem,dodać do serka mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody i lekko przestudzić.
Osobno zalać odrobiną wrzątku 2 łyżki kawy.
Dodać do serka żelatynę i likier,zmiksować.Na końcu dać wystudzoną kawę i jeszcze raz zmiksować.Jeśli wolimy bardziej słodkie dodajemy więcej cukru pudru.
Masę wyłożyć na biszkopty,wyrównać i dać do lodówki by stężała.
Galaretki rozpuścić w 800ml wody.Na stężałą masę ułożyć pokrojone w kostkę ananasy.
Zalać zimną galaretką i zostawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz