wtorek, 13 lutego 2018

Biszkopt jabłkowo-kawowy.

Pyszny rozpływa się w ustach,lekko kwaskowy od jabłek i galaretek, do słodyczy masy kawowej zakropionej likierem. Fantastyczne połączenie,serdecznie polecam:)
Składniki

    biszkopty podłużne po 175g 2op.
    galaretka cytrynowa 1op
    jabłka prażone 1 l
    banany 2 szt
    likier kawowy 100ml (opcjonalnie)
    serek mascarpone 250g
    kawa rozpuszczalna 2 kpiate łyżki
    żelatyna 1,5 łyżki
    cukier puder 2 łyżki
    śmietanka 30% 200ml
    galaretki frugo wieloowocowe 2 op. ananasy z puszki


  • Tortownicę kwadratową 25/25cm wyłożyć biszkoptami.
    Jabłka prażone zagotować, wsypać galaretkę cytrynową i mieszać do rozpuszczenia.
    Jabłka wyłożyć na biszkopty i zostawić do stężenia.

    Na wierzchu układać banany pokrojone w krążki.
    Na banany i jabłka układamy warstwę biszkoptów.



  • Śmietankę ubić wraz cukrem pudrem,dodać do serka mascarpone.
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody i lekko przestudzić.

    Osobno zalać odrobiną wrzątku 2 łyżki kawy.

    Dodać do serka żelatynę i likier,zmiksować.Na końcu dać wystudzoną kawę i jeszcze raz zmiksować.Jeśli wolimy bardziej słodkie dodajemy więcej cukru pudru.

    Masę wyłożyć na biszkopty,wyrównać i dać do lodówki by stężała.


    Galaretki rozpuścić w 800ml wody.
    Na stężałą masę ułożyć pokrojone w kostkę ananasy.
    Zalać zimną galaretką i zostawić do stężenia.

                                                                                  
                                                                                    Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz