sobota, 3 lutego 2018

Murzynek z jabłkami i suszoną żurawiną.

chodziło za mną ciasto z jabłkami i tak wymyśliłam murzynka z jabłkami.Jest pulchny,wyrośnięty,wilgotny i bardzo smaczny:)
















margaryna Kasia
mąka 5 szkl.
mleko 3szkl
cukier 2 szkl.dałam 1szkl.nie lubię bardzo słodkiego
kakao 4 łyżki
olejki migdałowy i rumowy
jajka 6szt
żurawina suszona 10dkg
jabłka 5 szt.duże
pr.do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy
POLEWA
kakao 2 łyżki
cukier 9 kopiatych łyżek
masło 1/4 kostki 
wrząca woda 3 łyżki 




Mleko,margarynę,cukier i kakao rozpuścić na gazie,wystudzić.
Do zimnego dodać ,mąkę,jajka,cukier waniliowy,pr.do pieczenia,olejki i dokładnie zmiksować.
Dodać żurawinę-zmiksować.

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki,a następnie w cieńkie półksiężyce.

Blaszkę 25/36cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać połowę ciasta,na to ułożyć jabłka i zalać drugą częścią ciasta.

Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.,po 10min.zwiększyć temp.do 200st.
Piec około godz.a najlepiej do suchego patyczka,wtedy wiemy czy ciasto jest upieczone.








Ciasto wystudzić i zrobić polewę.
W rondelku rozpuścić cukier,kakao,masło i wodę.
Cały czas mieszając na gazie rozpuścić składniki.
Gorącą polewą polać ciasto i dać w chłodne miejsce by polewa zastygła.















Smacznego!





















                                                  

                                      


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz