chodziło za mną ciasto z jabłkami i tak wymyśliłam murzynka z jabłkami.Jest pulchny,wyrośnięty,wilgotny i bardzo smaczny:)
margaryna Kasia
mąka 5 szkl.
mleko 3szkl
cukier 2 szkl.dałam 1szkl.nie lubię bardzo słodkiego
kakao 4 łyżki
olejki migdałowy i rumowy
jajka 6szt
żurawina suszona 10dkg
jabłka 5 szt.duże
pr.do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy
POLEWA
kakao 2 łyżki
cukier 9 kopiatych łyżek
masło 1/4 kostki
wrząca woda 3 łyżki
Mleko,margarynę,cukier i kakao rozpuścić na gazie,wystudzić.
Do zimnego dodać ,mąkę,jajka,cukier waniliowy,pr.do pieczenia,olejki i dokładnie zmiksować.
Dodać żurawinę-zmiksować.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki,a następnie w cieńkie półksiężyce.
Blaszkę 25/36cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać połowę ciasta,na to ułożyć jabłka i zalać drugą częścią ciasta.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.,po 10min.zwiększyć temp.do 200st.
Piec około godz.a najlepiej do suchego patyczka,wtedy wiemy czy ciasto jest upieczone.
Do zimnego dodać ,mąkę,jajka,cukier waniliowy,pr.do pieczenia,olejki i dokładnie zmiksować.
Dodać żurawinę-zmiksować.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki,a następnie w cieńkie półksiężyce.
Blaszkę 25/36cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać połowę ciasta,na to ułożyć jabłka i zalać drugą częścią ciasta.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.,po 10min.zwiększyć temp.do 200st.
Piec około godz.a najlepiej do suchego patyczka,wtedy wiemy czy ciasto jest upieczone.
Ciasto wystudzić i zrobić polewę.
W rondelku rozpuścić cukier,kakao,masło i wodę.
Cały czas mieszając na gazie rozpuścić składniki.
Gorącą polewą polać ciasto i dać w chłodne miejsce by polewa zastygła.
W rondelku rozpuścić cukier,kakao,masło i wodę.
Cały czas mieszając na gazie rozpuścić składniki.
Gorącą polewą polać ciasto i dać w chłodne miejsce by polewa zastygła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz