Galaretka z żołądków kurczaków.
Dla smakoszy podrobów świetna przekąska,serdecznie polecam:)
Składniki
żołądki z kurcząt 1kg
seler1/2 średniego
liście laurowe 3szt
czosnek 3 ząbki
żelatyna 75g
bulion z 2 nóżek kurczaka
maggi,sól ,pieprz
Osobno ugotować rosół z nóżek kurczaka z dodatkiem warzyw,przypalonej cebuli,ziela angielskiego i liści laurowych.
Żołądki oczyścić z tłuszczu,dać do garnka i 3x obgotować po 10min.zmieniając wodę.
Następnie zalać świeżą wodą ,posolić i gotować aż żołądki będą miękkie.
Odcedzić i pokroić na mniejsze części.
Do rosołu dodać przeciśnięty czosnek,zagotować i całość przecedzić.
Nóżki zostawić do osobnej galaretki.
Wywar doprawić do smaku maggim,pieprzem,solą. ,dodać żelatynę wg.przepisu na opakowaniu.
Przygotować miseczki,na spód dać po parę plasterków marchewki,pietruszki,troszkę natki.Dać pokrojone żołądki i zalać bulionem.
Zostawić do zastygnięcia.
Żołądki oczyścić z tłuszczu,dać do garnka i 3x obgotować po 10min.zmieniając wodę.
Następnie zalać świeżą wodą ,posolić i gotować aż żołądki będą miękkie.
Odcedzić i pokroić na mniejsze części.
Do rosołu dodać przeciśnięty czosnek,zagotować i całość przecedzić.
Nóżki zostawić do osobnej galaretki.
Wywar doprawić do smaku maggim,pieprzem,solą. ,dodać żelatynę wg.przepisu na opakowaniu.
Przygotować miseczki,na spód dać po parę plasterków marchewki,pietruszki,troszkę natki.Dać pokrojone żołądki i zalać bulionem.
Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz