środa, 21 lutego 2018

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy.
Trochę pracy było,ale efekt końcowy przesmaczny. Bardzo lubię pasztety własnego wykonania,wiem co jem.Serdecznie polecam:)

Składniki

łopatka wieprzowa 1,30kg
wątroba wp.50dkg
nogi kurczaka 2 szt.
marchew,pietruszka,mały seler
jajka 4szt
liście laurowe 4 szt

Przygotowanie



  1. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i dać do gotowania.Dodać ziele i liście oraz warzywa.
    Po 40min.gotowania dodać nogi kurczaka,gotować około 40min.Po tym czasie dać pokrojoną wątrobę i pogotować 15min.

    Miękkie mięsa wyjąć na tacę,rosołu nie wylewamy,przyda się do dolania.

    Nóżki obrać z mięsa,wszystko zmielić wraz z warzywami ,mieliłam raz ponieważ lubię czuć kawałeczki mięsa w pasztecie.

    Do mięsa dodać jajka,gałkę,sól i pieprzMięsa są gęste więc dolewamy rosół ,tyle by masa nie była za gęsta.

    Foremki smarujemy tłuszczem,sypiemy bułką tartą i przekładamy masę mięsną.Zostawić od góry 3cm.
    Wyrównać i piec w 190st.do złotego wierzchu pasztetu.
    Smacznego życzę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz