czwartek, 1 lutego 2018

Brukselka w cykorii i innych warzywach dodatek do ryb lub mięsa.
Podaję przepis na inne połączenie brukselki,tak mało docenianej kapustki. Pyszne ,dietetyczne jedzonko.

brukselka 1/2 kg
por 10cm biała część
marchew 1 szt
cykoria 4 szt
masło 2 łyżki
sól i pieprz


Marchew zetrzeć na tarce,pora pokroić w talarki ze skosu,cykorię przekroić na pół wyciąć gorzki głąb,wrzucić na rozgrzaną masłem patelnię.

Osobno ugotować brukselkę w posolonej wodzie przez 5 min.
Odcedzić i wrzucić na patelnię do podsmażonych warzyw.

Wszystko podsmażać 10min.by warzywa były w miarę miękkie.Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Podawać do potraw mięsnych lub rybnych.

                                                                                   


Można również zajadać same jako główne danie.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz