środa, 21 lutego 2018

Kopytka ziemniaczano-serowe.
Delikatne,rozpływają się w ustach,polecam:)

Składniki

ziemniaki 1kg
mąka tortowa 25-35dkg
twaróg półtłusty 20dkg
masło 3/4 kostki
sól i pieprz
jajko

Ziemniaki z poprzedniego dnia zmielić wraz z twarogiem.
Dodać mąkę ,napisałam orientacyjnie,bo może trzeba będzie więcej dodać,to zależy od ziemniaków.
Dać jajko , sól i pieprz,wyrobić masę.
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i zarobić ciasto.Podzielić na 3 -4 części,zrolować wałek i ze skosa wycinać kopytka.

Wrzucać na posolony wrzątek i gotować moment do ich wypłynięcia.
Polać na talerzu zrumienionym masłem

Smacznego życzę!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz