Ciasto wyszło lekkie,puszyste i baaardzo smaczne,polecam smakoszom ciast z masami kawowymi.
Składniki
5 jaj
cukier 5 łyżek
mąka 5 łyżek
pr.do pieczenia kopiata łyżeczka
kakao1,5 łyżki
mascarpone 2 op.po 250g
kawa rozp.4 łyżki
sok z cytryny
cukier puder 4 łyżki
śmietanka 30% 400ml
śmietan-fix 2 op.
herbatniki szkolne
rum 70ml
starta czekolada
Upiec biszkopt,żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowu cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka,ubić,a na końcu przesianą mąkę z kakao i pr.do pieczenia.Zamieszać delikatnie łyżką.
Wyłożyć na blaszkę 25/36cm wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec około 30min.do suchego patyczka.
Ubić śmietankę na sztywno,dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.Na końcu dać śmietan-fix.
Zaparzyć kawę w odrobinie wrzątku,tyle wrzątku by kawa w miarę się rozpuściła i wystudzić.
Serki wyłożyć do miski,dodać ubitą śmietankę,sok z cytryny ,rum,oraz przestudzoną kawę.Wszystko zmiksować.
Krem podzielić na dwie części.
Na blat wyłożyć połową kremu,na wierzch ułożyć herbatniki.
Na herbatniki dać drugą część masy i posypać startą czekoladą.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz