Przepis na:
Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.
Pstrąg w galarecie słodko-kwaśniej,tak przyrządzony zachwyci i Was i gości. Delikatna ryba,bardzo smaczna z drobnymi dodatkami daje nam wykwintną przystawkę,którą serdecznie polecam.Składniki
pstrągi błękitne 3 szt
łodyga selera naciowego
plaster cytryny+ 3 łyżki soku z cytryny
pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
cukier kopiata łyżeczka
żelatyna 8 łyżeczek
jajka 6 szt
Papryka marynowana
zielenina
woda 1,5-2 l
sól do smaku
Marchew,pietruszkę obrać,seler naciowy łodyga dać do garnka,dodać cytrynę,ziele i liście oraz pieprz cytrynowy.Wlać 1/5l wody i gotować 20min.
Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać.
Pstrągi umyć odciąć głowy,wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi i wzdłuż przepołowić .
Wrzucić na jarzynowy wywar,gotować 5-7min.
Wyjąć łyżką cedzakową pstrągi i warzywa.
Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać.
Pstrągi umyć odciąć głowy,wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi i wzdłuż przepołowić .
Wrzucić na jarzynowy wywar,gotować 5-7min.
Wyjąć łyżką cedzakową pstrągi i warzywa.
Plastry ugotowanego pstrąga owinąć wkoło miseczki .Na spody pucharków czy miseczek ułożyć listek zieleninki,plasterek marchewki,kawałeczki papryki ,kilka malutkich pieczarek z zalewy oraz rozsypać kukurydzę.
Położyć jajko i bokami dodać jeszcze kukurydzę.
Przygotować wywar do zalania ryby.
Dolać do wywaru szklankę wody,zagotować,doprawić do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gdy wywar zagotuje się wyłączyć i wsypać 8 łyżeczek żelatyny,mieszać do jej rozpuszczenia.
Położyć jajko i bokami dodać jeszcze kukurydzę.
Przygotować wywar do zalania ryby.
Dolać do wywaru szklankę wody,zagotować,doprawić do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gdy wywar zagotuje się wyłączyć i wsypać 8 łyżeczek żelatyny,mieszać do jej rozpuszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz