piątek, 2 marca 2018

Frittata z topinamburem,porem i selerem naciowym.

Bardzo smaczne,syte i zdrowe połączenie topinambura z porem. Topinambur jest polecany osobom chorym na cukrzycę,jak również z chorobami serca czy innymi.Można go podawać w różnych formach,lecz po obraniu powinno zalać się go lekko zakwaszoną woda,gdyż szybko czernieje. Serdecznie polecam to zdrowe warzywo:)

Składniki

topinambur 1/2 kg
czosnek 3 ząbki
czerwona cebulka
por
seler naciowy 2 łodygi
jajka 6 szt
mleko 50ml
sól ,pieprz
starty ser żółty 25dkg
masło 1/4 kostki 




Pora,seler naciowy czosnek i cebulkę pokrojone w kostkę i piórka wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Podsmażyć ciągle mieszając i doprawić do smaku pieprzem i solą.





Obrać topinambury,pokroić w cieńkie plasterki i zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego ( 3 łyżki)

Okrągłą foremkę wyścielić papierem do pieczenia.
Na spodzie ułożyć plasterki topinambura odcedzone z wody ,na wierzch wyłożyć zawartość patelni.
Jajka roztrzepać z mlekiem, z dodatkiem soli i pieprzu,oraz posiekanej natki pietruszki.


Roztrzepane jajka wylać na wierzch warzyw,posypać serem żółtym , dać do nagrzanego piekarnika do 180st.
Zapiekać około 1 godz.


                                                              
Smacznego życzę!


                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz