poniedziałek, 26 marca 2018

Placki ziemniaczane z dodatkiem zielonej i żółtej papryki.

Kto nie lubi placków ziemniaczanych?Chyba wszyscy lubimy,a dodatek papryk urozmaicił ich smak.Sos z rzodkiewek i koperku świetnie spasował z placuszkami:)





Składniki.
Ziemniaki 1/2 kg
1/2 papryka zielona
1/2 papryka żółta
jajko
1/5 lyżki mąki
pieprz i sól do smaku
cebula
tłuszcz do smażenia

NA SOS
rzodkiewka pęczek
koperek
śmietana  2 kopiate łyżki
sól i pieprz


Wykonanie

Obrane ziemniaki ,papryki i cebulę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać mąkę,jajko,pieprz i sól,wymieszać.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką masę ziemniaczaną,lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron placuszki na złoty kolor.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.




Podawać z sosem z rzodkiewek.
Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki,dodać koperek,sól,pieprz i śmietanę.Zrobić przed samym podaniem do placuszków.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz