Kto nie lubi placków ziemniaczanych?Chyba wszyscy lubimy,a dodatek papryk urozmaicił ich smak.Sos z rzodkiewek i koperku świetnie spasował z placuszkami:)
Składniki.
Ziemniaki 1/2 kg
1/2 papryka zielona
1/2 papryka żółta
jajko
1/5 lyżki mąki
pieprz i sól do smaku
cebula
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
NA SOS
rzodkiewka pęczek
koperek
śmietana 2 kopiate łyżki
sól i pieprz
Wykonanie
Obrane ziemniaki ,papryki i cebulę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać mąkę,jajko,pieprz i sól,wymieszać.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką masę ziemniaczaną,lekko spłaszczyć i smażyć z obu stron placuszki na złoty kolor.Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem z rzodkiewek.
Rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki,dodać koperek,sól,pieprz i śmietanę.Zrobić przed samym podaniem do placuszków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz