piątek, 2 marca 2018

Pulpety wieprzowe z topinamburem w sosie porowo-paprykowym.
Szybko i smacznie,pulpety wyszły pulchne i miękkie,a sos dopełnił smaku całej potrawie. Serdecznie polecam:)


Składniki


mięso wp.łopatka 60dkg
cebula suszona 1 łyżka
zielone pędy czosnku kilka szt.,15dkg topinambura
natka selera naciowego
jajka 2 szt
kajzerka
bułka tarta 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
SOS
por biała część
szalotka
jabłko
mąka 1 łyżka do sosu oraz do obtoczenia pulpetów
mało łyżka


Pora,paprykę jabłkoi szalotkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle lub innym tłuszczu.

W między czasie zmielić mięso wraz z namoczoną i odciśniętą bułką.
Do mięsa dodać startego na grubych oczkach topinambura,suszoną cebulkę ,pędy czosnku,natkę selera,sól,pieprz ,jajka i bułkę tartą.
Dokładnie wyrobić mięso.

Formować pulpety ,obtaczać w mące i wrzucić partiami,na gotującą wodę.Gotować 7-10min.
Wyjąć do osobnego naczynia.

Warzywa zalać 1/2 l wody i zblendować.
Dolać 1 l wody zagotować,mąkę roztrzepać z zimną wodą wlać do sosu.
Zabielić jogurtem i doprawić do smaku.


Do sosu dodać wcześniej ugotowane pulpety ,zagotować 5 min.podawać z makaronem,kaszą bądź ziemniakami.
Można też ugotować w sosie ,bez wcześniejszego obgotowania w wodzie,ja wolałam ten sposób,by pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.

Smacznego życzę!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz