sobota, 24 marca 2018

Sernik z jabłkami,rodzynkami i czekoladą.
Bardzo aromatyczny i smaczny,połączenie jabłek i sera świetnie się sprawdziło.Dodatek rodzynek i czekolady to strzał w dziesiątkę.Serdecznie polecam.

Składniki

ser z wiaderka 1 kg
cukier 3/4 szkl.
2 cukry waniliowe
2 kisiele cytrynowe
olejek cytrynowy
rodzynki 1odkg
czekolada gorzka 1/2 tabl.
jabłka 3 szt
kilka szt.herbatników na spód
cukier puder
jajka 3 szt. 
                               W tortownicy o średnicy 22cm na spodzie ułożyć herbatniki.
ser zmiksować z kisielami ,jajkami,cukrem,cukrem waniliowym i olejkiem.
Pod koniec dodać rodzynki,pokruszoną czekoladę i zmiksować.
Ser wylać do tortownicy.

Obrane jabłka pokroić na ćwiartki a z nich wykrawać plastry półksiężyców.
Układać na wierzchu sernika lekko wciskając do środka.
Dać do nagrzanego piekarnika do 160st.podpiec 10min.a potem zwiększyć temp.do 180st,i piec do zrumienienia wierzchu.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik uchylić lekko drzwiczki i zostawić w nim sernik na 10min.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!







                  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz