czwartek, 8 marca 2018

Krem chrzanowy z chipsami z boczku,kiełbasy i jajkiem.

Na świąteczne śniadanie taki krem na święconce na pewno wszystkim posmakuje.Jest delikatny a zarazem lekko ostry,pachnący i baaardzo smaczny.Serdecznie polecam.

Składniki
jajka ugotowane na twardo
plasterki boczku i kiełbasy
por
cebulka
seler średni
ziemniaki 4 średnie
bulion warzywny 2l,sól ,pieprz ,maggi
chrzan 2-3 łyżki
ziele 5 ziaren
czosnek 3 ząbki
jogurt naturalny 2 łyżki
masło 1 kopiata łyżka




Masło rozpuścić na patelni,dodać pokrojonego pora i cebulkę,zeszklić.
Do garnka dodać pokrojonego selera,ziemniaki,ziele,czosnek oraz zeszklonego pora i cebulkę,zalać bulionem.
Gotować pół godz.po tym czasie wyjąć ziarenka ziela i całość zblendować.
Dać spowrotem na gaz,dodać chrzan,sól,pieprz i maggi.Zagotować,jeśli w kremie słabo czuć chrzan,można dodać według własnego uznania.
Na końcu dodać jogurt naturalny,zagotować.
Na ptelni podsmażyć bez tłuszczu plasterki kiełbasy wiejskiej i cieniutkie plasterki boczku,powstaną chrupiące chipsy.
Jajko ugotowane na twardo przekroić na pół ,dodać na talerz do kremu ,udekorować chipsami i posypać szczypiorem czosnku,lub inną zieleniną.


Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz