sobota, 10 marca 2018

Krakersowa fantazja.

Długo myślałam jak wykorzystać krakersy,by powstało z nich  ciacho lekkie,smaczne i aromatyczne.Udało się z kilku prostych i tanich składników wyszło cudo ,no po prostu finezja smaku.Wypróbujcie,przekonacie się,że warto pokombinować ,by potem delektować się pysznym smakiem ciasta bez pieczenia.


Składniki

krakersy 2 paczki po 180gr
biszkopty okrągłe paczka
serek mascarpone 250gr
śmietanka 30% 200ml
galaretka cytrynowa rozp.w 1/2 szkl.wrzątku
sok z 1/2 cytryny +starta skórka
budyń waniliowy 2op.
mleko 800ml
masło kostka
dżem malinowy

POLEWA

cukier 9 łyżek
masło 1/4 kostki
woda gorąca 3 łyżki
kakao 2 kopiate łyżki
płatki migdałowe do posypania


Wykonanie.

Budyń ugotować wg.przepisu w mniejszej ilości mleka czyli w 800ml.
Dodać masło i zmiksować.

Foremkę 25/36cm wyłożyć papierem do pieczenia,na spód dać krakersy,na nie wylać 1/2 masy budyniowej.
Na wierzch ułożyć krakersy dać dżem i znów krakersy,może być inny dżem niż malinowy.
Osobno utrzeć krem z serka mascarpone,śmietanki,soku , skórki z cytryny oraz z galaretki rozpuszczonej w 1/2 szkl.wrzątku.
Na wierzch serka ułożyć okrągłe biszkopty,na nie wylać drugą połowę budyniu.

Zrobić plewę.

Cukier,masło ,kakao ,gorąca woda-rozpuścić,zagotować,przestudzone wylać na ciasto.
Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz