Krakersowa fantazja.
Składniki
krakersy 2 paczki po 180gr
biszkopty okrągłe paczka
serek mascarpone 250gr
śmietanka 30% 200ml
galaretka cytrynowa rozp.w 1/2 szkl.wrzątku
sok z 1/2 cytryny +starta skórka
budyń waniliowy 2op.
mleko 800ml
masło kostka
dżem malinowy
POLEWA
cukier 9 łyżek
masło 1/4 kostki
woda gorąca 3 łyżki
kakao 2 kopiate łyżki
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie.
Budyń ugotować wg.przepisu w mniejszej ilości mleka czyli w 800ml.
Dodać masło i zmiksować.
Foremkę 25/36cm wyłożyć papierem do pieczenia,na spód dać krakersy,na nie wylać 1/2 masy budyniowej.
Na wierzch ułożyć krakersy dać dżem i znów krakersy,może być inny dżem niż malinowy.
Osobno utrzeć krem z serka mascarpone,śmietanki,soku , skórki z cytryny oraz z galaretki rozpuszczonej w 1/2 szkl.wrzątku.
Na wierzch serka ułożyć okrągłe biszkopty,na nie wylać drugą połowę budyniu.
Zrobić plewę.
Cukier,masło ,kakao ,gorąca woda-rozpuścić,zagotować,przestudzone wylać na ciasto.
Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz