sobota, 24 marca 2018

Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.
W końcu udało mi się kupić takie śledzie i odtworzyć mój smak z dziecińtwa,kiedy takie śledzie jadało się z ziemniakami i dodatkiem kiszonej kapusty z beczki.smak niezapomniany , pozwoliłam sobie przypomnieć i Wam podać:)

Składniki

ZALEWA
1,5 l wody
1,1/2 szkl octu
cukier 3,5 kopiate łyżki
cebula 3 szt średnie
ziele 8 szt
kolendra łyżeczka
anyżek 1 kwiat
gorczyca łyżeczka
śledzie z beczki 3 szt
śmietana 18 % 150ml
pieprz 1/2 łyżeczki 
Śledzie oczyścić,wybrać mlecz i ikrę,osobno dać do moczenia w zimnej wodzie.
Ze śledzi wybrać kręgosłup,a same nie przepoławiając moczyć w zimnej wodzie 3-4 godz.co jakiś czas zmieniając im wodę.

Śledzie podzielić na trzy kawałki.

Przygotować zalewę,wodę,ocet oraz przyprawy zagotować,dodać cebulę pokrojoną w pórka i pogotować około 10min.doprawiając przyprawami do smaku.
Zalewa ma mieć korzenny smak i aromat,ma być słodko-kwaśna.

W naczyniu na spód ułożyć cebulę z zalewy,nasiona i inne przyprawy.Na nie poukładać śledzie,na wierzch znów przyprawy i cebulę z zalewy.

Zalać zalewą,przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 24godz.
                                                  


Wymoczone śledzie ułożyć na talerzu lub półmisku.
Mlecz z ikrą zmiksować ze śmietaną,polać po śledziach.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz