środa, 15 maja 2019

Biszkopt jabłkowo-orzechowy.


uprażone jabłka 1,5 litra
3 galaretki cytrynowe
10 jajek
8 łyżek cukru
10 łyżek mąki tortowej
pr.do pieczenia 2 łyżeczki
250g zmielonych orzechów włoskich
masło 200g
2 -3 łyżki cukier puder
mleko szklanka
rum 70ml
herbatniki kilkanaście szt
czekolada gorzka 2 szt
śmietanka 30% 220ml 

Upiec dwa biszkopty z 5 jaj każdy.
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno,dodać stopniowo cukier,ubijać.Na końcu dać 5 żółtek zmiksować,oraz mąkę 5 łyżek i już tylko wymieszać delikatnie.
Dać na blaszkę 25/36cm wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.

Jabłka uprażyć,dodać cukier do smaku oraz do gorących galaretki,mieszać do rozpuszczenia.Przestudzone jabłka wylać na biszkoptowy blat.

Zostawić do stężenia i przykryć drugim blatem biszkoptowym.



KREM ORZECHOWY
Zmielone orzechy zagotować z mlekiem ciągle mieszając by się nie przypaliły.
Osobno utrzeć masło na puch z cukrem pudrem 2-3 łyżki.
Stopniowo dodawać przetudzone orzechy i dalej ucierać.

Na końcu stopniowo wlewać rum i miksować.


Gotowy krem wyłożyć na drugi biszkopt.
Przykryć herbatnikami i zrobić polewę czekoladową.


Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.

Rozprowadzić polewę na herbatnikach.Dać w chłodne miejsce najlepiej na noc by ciasto dobrze stężało.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz