czwartek, 9 maja 2019

Szparagi w sosie limonkowo-serowym.


szparagi zielone 500g
skórka starta z limonki
sok z limonki
cynamon łyżeczka
serek topiony 2 trójkąty
masło 1/2 kostki
mąka kopiata łyżka
mleko 2,5-3 szkl
sól do smaku

Odciąć zdrewniały koniec ze szparagów.
Szparagi dać na wrzącą wodę i gotować 3-4 min.


Zrobić sos.
Na rozpuszczone masło wsypać kopiatą łyżkę mąki lub dwie płaskie,zeszklić ,podlać stopniowo mlekiem ciągle mieszając trzepaczką by nie zrobiły się grudki.
Do gorącego sosu dodać serki,skórkę z limonki,sok,pieprz,cynamon i zagotować.Doprawić do smaku solą ewentualnie jeszcze sokiem z limonki.

Odcedzone szparagi ułożyć na talerzu i polać sosem



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz