szparagi zielone 500g
skórka starta z limonki
sok z limonki
cynamon łyżeczka
serek topiony 2 trójkąty
masło 1/2 kostki
mąka kopiata łyżka
mleko 2,5-3 szkl
sól do smaku
Odciąć zdrewniały koniec ze szparagów.
Szparagi dać na wrzącą wodę i gotować 3-4 min.
Zrobić sos.
Na rozpuszczone masło wsypać kopiatą łyżkę mąki lub dwie płaskie,zeszklić ,podlać stopniowo mlekiem ciągle mieszając trzepaczką by nie zrobiły się grudki.
Do gorącego sosu dodać serki,skórkę z limonki,sok,pieprz,cynamon i zagotować.Doprawić do smaku solą ewentualnie jeszcze sokiem z limonki.
Odcedzone szparagi ułożyć na talerzu i polać sosem
Smacznego!
Szparagi dać na wrzącą wodę i gotować 3-4 min.
Zrobić sos.
Na rozpuszczone masło wsypać kopiatą łyżkę mąki lub dwie płaskie,zeszklić ,podlać stopniowo mlekiem ciągle mieszając trzepaczką by nie zrobiły się grudki.
Do gorącego sosu dodać serki,skórkę z limonki,sok,pieprz,cynamon i zagotować.Doprawić do smaku solą ewentualnie jeszcze sokiem z limonki.
Odcedzone szparagi ułożyć na talerzu i polać sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz