boczniaki 500g
szparagi 8szt
papryka żółta 1szt
ppryka zielona 1/2 szt
cebula
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 3 łodygi
mąka pszenna 1 kopiata łyżka
masło łyżka
maggi i sól
4 ziela angielskie i dwa liście laurowe.
papryczka chili
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na maśle.Dodać czosnek drobno pokrojony i podsmażyć 2 min.
Umyte boczniaki pokrojone w podłużne grubsze paski dodać do zeszklonej cebuli i smażyć przez 10-15min.Boczniak nie będzie miękki jak inne grzyby,mimo usmażenia jest to grzyb twardy.
Papryki pokrojone w kostkę wrzucić d grzybów i chwilę podsmażyć.
Przełożyć do rondla i podlać bulionem lub wodą tyle by były warzywa przykryte i gotować kilka min.Wrzucić kilka ziaren ziela i 3 listki laurowe.
Pod koniec gotowania dodać pocięte szparagi,natkę,przyprawy.
Mąkę roztrzepać w zimnej wodzie i wlać do gulaszu.
Na końcu dodać jogurt lub śmietanę zahartowaną w sosie.
Podawać z pieczywem lub ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz