środa, 3 marca 2021

 

Bakaliowiec.



Przepis na to ciacho mam od pół wieku albo i ciut dłużej,zawsze ciasto sprawdza się i nie ma opcji by się nie udało. Najlepsze jest na drugi dzień ,dłużej raczej nie pobędzie:) Serdecznie polecam:)





  1. mąka tortowa 450g
  2. 5 żółtek
  3. 2 łyżeczki pr.do pieczenia
  4. 1/2 szkl.cukru
  5. olejek cytrynowy
  6. 2 kopiate łyżki kakao
  7. 4-5 łyżek śmietany 12%
  8. 200g masła
  9. 1/2 l powideł z zielonych pomidorów
  10. bakalie po 100g-rodzynki,skórka kandyzowana pomarańczowa,figi,daktyle,suszonemorele,orzechy.
  11. polewa / 9łyżek cukru,2 łyżki kakao,1/4 kostki masła,3 łyżki wrzątku.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść,białka oddzielić od żółtek do miseczki.
Ciasto dobrze wyrobić ,zawinąć folię i dać do lodówki na 1 godz.

Po wyjęciu podzielić na 3 części.
Pierwszą część rozwałkować i dać na blachę 24/35 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto rozsmarować powidła .

Do drugiej części ciasta dać kakao i wyrobić.
Ciasto poszarpać na powidła.

Białka ubić na sztywno i dać na ciemne ciasto.

Na pianę dać pokrojone bakalie .
Trzecią część ciasta rozwałkowaać lub poszarpać na bakaliach.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.i piec do złotego koloru.
Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz