Bakaliowiec.
Przepis na to ciacho mam od pół wieku albo i ciut dłużej,zawsze ciasto sprawdza się i nie ma opcji by się nie udało. Najlepsze jest na drugi dzień ,dłużej raczej nie pobędzie:) Serdecznie polecam:)
- mąka tortowa 450g
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki pr.do pieczenia
- 1/2 szkl.cukru
- olejek cytrynowy
- 2 kopiate łyżki kakao
- 4-5 łyżek śmietany 12%
- 200g masła
- 1/2 l powideł z zielonych pomidorów
- bakalie po 100g-rodzynki,skórka kandyzowana pomarańczowa,figi,daktyle,suszonemorele,orzechy.
- polewa / 9łyżek cukru,2 łyżki kakao,1/4 kostki masła,3 łyżki wrzątku.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść,białka oddzielić od żółtek do miseczki.
Ciasto dobrze wyrobić ,zawinąć folię i dać do lodówki na 1 godz.
Po wyjęciu podzielić na 3 części.
Pierwszą część rozwałkować i dać na blachę 24/35 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto rozsmarować powidła .
Ciasto dobrze wyrobić ,zawinąć folię i dać do lodówki na 1 godz.
Po wyjęciu podzielić na 3 części.
Pierwszą część rozwałkować i dać na blachę 24/35 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto rozsmarować powidła .
Do drugiej części ciasta dać kakao i wyrobić.
Ciasto poszarpać na powidła.
Ciasto poszarpać na powidła.
Białka ubić na sztywno i dać na ciemne ciasto.
Na pianę dać pokrojone bakalie .
Trzecią część ciasta rozwałkowaać lub poszarpać na bakaliach.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.i piec do złotego koloru.
Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Trzecią część ciasta rozwałkowaać lub poszarpać na bakaliach.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.i piec do złotego koloru.
Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz