wtorek, 23 marca 2021

 

Udziec z indyka duszony w pieczarkach i płatkach suszonych pomidorów.


Polecam dzisiaj pyszne i delikatne mięso z udźca indyka w lekkim aromatycznym sosie.Mięsko rozpływa się w ustach:)





1.30kg udziec z indyka b/kości
  1. 3 cebule
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 6 szt.dużych pieczarek
  4. 20g płatki suszonych pomidorów
  5. łyżka płaska masła
  6. 2 łyżki mąki razowej
  7. 200ml śmietanki 30%
  8. pieprz,sól i maggi do smaku

Cebulę pokroić w piórka,czosnek posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać pokrojone grubiej pieczarki i usmażyć.
Mięso pokroić w większe części,dodać do pieczarek.Mięso posypać płatkami pomidorow.
Wlać wodę tyle by przykryła mięso.
Przykryć i gotować około 40 min.
Kiedy mięso mamy miękkie zrobić zaczepkę z mąki i zimnej wody,wlać do mięsa i zagotować.
Na koniec wlać śmietankę,doprawić do smaku i pogotować 5 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz