wtorek, 23 marca 2021

 

Surówka z białej kapusty ,marchewki i cebuli.

Chrupiąca i bardzo smaczna surówka do obiadu lub do zajadania solo.serdecznie polecam:)




  1. 1,20 kg białej kapusty
  2. 3 duże marchewki
  3. 3 średnie cebule
  4. 1,4 szkl.octu,1 łyżka cukru
  5. płaska łyżka soli

Kapustę poszatkować.
Zalać wrzącą wodą tak by kapusta była przykryta i odstawić na 3 godz.
Po tym czasie odlać wodę z kapusty ,dodać utartą marchew i pokrojoną w piórka lub kostkę cebule ,oraz łyżkę soli.
Zagotować ocet cukrem wlać do kapusty i wszystko wymieszać.
odstawić w zimnym miejscu na godz.by smaki się przegryzły.

Surówkę dać do słoika, może spokojnie tydzień poleżec w lodówce.


Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz