Pasztet z piersi kurczaka i prawdziwków.
Miałam zamrożone prawdziwki,sosy i zupy się znudziły ,a pasztet wyszedł wyśmienity:)
- 1kg podwójnej piersi z kurczaka
- 2 marchewki, pietruszka ,1/4 selera
- 15dkg wątróbki
- 400g pokrojonych w kostkke i zamrożonych prawdziwków
- 1/4 kostki masła
- Gałka muszkatołowa do smaku
- 3 jajka
- Natka pietruszki
- szkl.bulionu drobiowego
- Pieprz czarny ,sól do smaku
Pierś ugotować z warzywami,pod koniec dodać wątróbkę , pogotować 5 min.
Wyjąć i wystudzić.
Na patelni usmażyć rozmrożone prawdziwki.
Mięso ,warzywa i wątróbkę zblendować.
Do masy dodać podsmażone prawdziwki,posiekaną natkę pietruszki,żółtka, bulion ,sól pieprz oraz gałkę muszkatałową ja daję więcej bo lubię:)
Na końcu dać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Foremki wysmarować tłuszczem,nakładać farsz zostawiając od góry 2 cm luzu.Wyrównać łyżką i bulionem.
Piec góra-dół w 190 st,do zrumienienia wierzchu.
Lekko przestudzone wyłożyć na tacę.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz