niedziela, 28 marca 2021

 

Pasztet z piersi kurczaka i prawdziwków.



Miałam zamrożone prawdziwki,sosy i zupy się znudziły ,a pasztet wyszedł wyśmienity:)




  1. 1kg podwójnej piersi z kurczaka
  2. 2 marchewki, pietruszka ,1/4 selera
  3. 15dkg wątróbki
  4. 400g pokrojonych w kostkke i zamrożonych prawdziwków
  5. 1/4 kostki masła
  6. Gałka muszkatołowa do smaku
  7. 3 jajka
  8. Natka pietruszki
  9. szkl.bulionu drobiowego
  10. Pieprz czarny ,sól do smaku

  1. Pierś ugotować z warzywami,pod koniec dodać wątróbkę , pogotować 5 min.
    Wyjąć i wystudzić.
    Na patelni usmażyć rozmrożone prawdziwki.

  2. Mięso ,warzywa i wątróbkę zblendować.
    Do masy dodać podsmażone prawdziwki,posiekaną natkę pietruszki,żółtka, bulion ,sól pieprz oraz gałkę muszkatałową ja daję więcej bo lubię:)
    Na końcu dać ubite białka i delikatnie wymieszać.
    Foremki wysmarować tłuszczem,nakładać farsz zostawiając od góry 2 cm luzu.Wyrównać łyżką i bulionem.

    Piec góra-dół w 190 st,do zrumienienia wierzchu.
    Lekko przestudzone wyłożyć na tacę
    .

  3. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz