niedziela, 28 marca 2021

 

Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem.

Bezmięsne gołąbki,są bardzo smaczne, i dietetyczne.Serdecznie polecam:)




  1. 1,20kg pieczarek
  2. 6 dużych cebul
  3. po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
  4. 300g selera naciowego
  5. 3 średnie marchewki
  6. Natka pietruszki
  7. 2-3 główki średnie kapusty,zależy jak odchodzą liście
  8. 400g kaszy gryczanej białej
  9. 200g kaszy gryczanej prażonej
  10. 200g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  11. 200 g ryżu
  12. tłuszcz do podsmażania u mnie 200g masła
  1. Kasze i ryż ugotować,dzień wcześniej prze 30min.zostawić pod przykryciem.

    Cebule drobno pokrojone zeszklić.Dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć.

    Na osobnej patelni usmażyć warzywa.

    Dać po usmażeniu do pieczarek,na końcu posiekaną natkę pietruszki.

    W kapustach wyciąć głąby,dać do garnka i sparzać ,odrywając liście.
    W liścich wyciąć twarde łodygi.

  2. Rondel wyścielić liśćmi kapusty,żeby nam się gołąbki nie przypaliły podczas gotowania.
    Farsz nakładać na liście ,zawijać i kłaść do rondla.
    Ja daję kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych,ale to już jak uważacie.Zalać drobiowym bulionem i gotować na małym ogniu w zależności jak duże naczynie około 1 godz.Zostawić pod przykryciem w chlodnym miejscu,potem uchylić pokrywkę.

  3. Kilka pieczarek podsmażyć na łyżeczce masła ,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Na końcu dodać posiekaną natkę i wyłożyć na gołąbki.

  4. Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz