Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem.
Bezmięsne gołąbki,są bardzo smaczne, i dietetyczne.Serdecznie polecam:)
- 1,20kg pieczarek
- 6 dużych cebul
- po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
- 300g selera naciowego
- 3 średnie marchewki
- Natka pietruszki
- 2-3 główki średnie kapusty,zależy jak odchodzą liście
- 400g kaszy gryczanej białej
- 200g kaszy gryczanej prażonej
- 200g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 200 g ryżu
- tłuszcz do podsmażania u mnie 200g masła
Kasze i ryż ugotować,dzień wcześniej prze 30min.zostawić pod przykryciem.
Cebule drobno pokrojone zeszklić.Dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć.
Na osobnej patelni usmażyć warzywa.
Dać po usmażeniu do pieczarek,na końcu posiekaną natkę pietruszki.
W kapustach wyciąć głąby,dać do garnka i sparzać ,odrywając liście.
W liścich wyciąć twarde łodygi.
Rondel wyścielić liśćmi kapusty,żeby nam się gołąbki nie przypaliły podczas gotowania.
Farsz nakładać na liście ,zawijać i kłaść do rondla.
Ja daję kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych,ale to już jak uważacie.Zalać drobiowym bulionem i gotować na małym ogniu w zależności jak duże naczynie około 1 godz.Zostawić pod przykryciem w chlodnym miejscu,potem uchylić pokrywkę.
Kilka pieczarek podsmażyć na łyżeczce masła ,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Na końcu dodać posiekaną natkę i wyłożyć na gołąbki.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz