niedziela, 28 marca 2021

 

Chleb pszenno-żytni.

Chlebek wyszedł przepyszny,chrupiący i pachnący świeżością ,takiego w żadnej piekarni nie dostaniecie:) Tak na szybko z synem zarobiliśmy ciasto,chwila moment,bez długiego wyrabiania ,wyszedł tak smakowity chlebek. Serdecznie polecam:)




  1. 4 szkl.mąki chlebowej
  2. 3 szkl.mąki żytniej
  3. 2 torebki suchych drożdzy
  4. płaska łyżka miodu
  5. 1 łyżk soli
  6. torebka kminku -nasiona
  7. suszone pomidory20g
  8. 2 łyżki suszonej pietruszki
  9. 2 łyżki łuskanego słonecznika
  10. Płatki owsiane do obsypania foremek
  11. masło do wysmarownia foremek
  12. ciepła woda


  1. Prostszego przepisu na pyszny chlebek nie znajdziecie,ten przepis ma wszystkie przepisy pod sobą.Jest szybki i niezawodny,zawsze chlebek wychodzi bardzo smakowity:)

    Mąkę chlebowa wraz z mąką zytnią wymieszac ,dodać suche drożdże,1 płaską łyżke miodu,łyżkę soli,oraz 850ml ciepłej wody.

    Wyrobić,dodać suszone pomidory,kminek,suszona natke ,,słonecznik,wyrobić.
    Jeśli ciasto za gęste dodać troszke wody,to zależy od mąki:)
    Zosatwić na 10 min do wyrośnięcia ,prawie w tym czasie nasmarujemy foremki i podgrzejemy piekarnik.

    Wysmarowane foremki posypać płatkami owsianymi,ręką nałożyć ciasto namoczoną ręką w letniej wodzie wyrównac.

    Foremki dać do nagrzanego piekarnika do 100st. uchylić drzwiczki i zostawić na 15 min.

    Po tym czasie zwiększyć temp. do 200st,zamknąć drzwiczki i piec do zrumienienia wierzchu.
    Sprawdzić patyczkiem,ma być suchy.

    Wyłączyć piekarnik i zostawić chlebki na 15 min.Potem wyjąc na kratkę i wystudzić.
    Tak były aromatycne,że musiałam jeszcze ciepłą kromkę zjeśc hihi

  2. Smacznego życze!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz