Chleb pszenno-żytni.
Chlebek wyszedł przepyszny,chrupiący i pachnący świeżością ,takiego w żadnej piekarni nie dostaniecie:) Tak na szybko z synem zarobiliśmy ciasto,chwila moment,bez długiego wyrabiania ,wyszedł tak smakowity chlebek. Serdecznie polecam:)
- 4 szkl.mąki chlebowej
- 3 szkl.mąki żytniej
- 2 torebki suchych drożdzy
- płaska łyżka miodu
- 1 łyżk soli
- torebka kminku -nasiona
- suszone pomidory20g
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- Płatki owsiane do obsypania foremek
- masło do wysmarownia foremek
- ciepła woda
Prostszego przepisu na pyszny chlebek nie znajdziecie,ten przepis ma wszystkie przepisy pod sobą.Jest szybki i niezawodny,zawsze chlebek wychodzi bardzo smakowity:)
Mąkę chlebowa wraz z mąką zytnią wymieszac ,dodać suche drożdże,1 płaską łyżke miodu,łyżkę soli,oraz 850ml ciepłej wody.
Wyrobić,dodać suszone pomidory,kminek,suszona natke ,,słonecznik,wyrobić.
Jeśli ciasto za gęste dodać troszke wody,to zależy od mąki:)
Zosatwić na 10 min do wyrośnięcia ,prawie w tym czasie nasmarujemy foremki i podgrzejemy piekarnik.
Wysmarowane foremki posypać płatkami owsianymi,ręką nałożyć ciasto namoczoną ręką w letniej wodzie wyrównac.
Foremki dać do nagrzanego piekarnika do 100st. uchylić drzwiczki i zostawić na 15 min.
Po tym czasie zwiększyć temp. do 200st,zamknąć drzwiczki i piec do zrumienienia wierzchu.
Sprawdzić patyczkiem,ma być suchy.
Wyłączyć piekarnik i zostawić chlebki na 15 min.Potem wyjąc na kratkę i wystudzić.
Tak były aromatycne,że musiałam jeszcze ciepłą kromkę zjeśc hihi
Smacznego życze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz