wtorek, 23 marca 2021

 

Faszerowane bakłażany.


Pomysł zrodził sie przy sprzątaniu lodówki,gdzie zostały pieczarki,por,seler naciowy. Danie wyszło bardzo smaczne,polecam wypróbować:)






  1. 3 bakłażany
  2. 500g mięso mielone z indyka
  3. 2 liście jarmużu
  4. 2 łodygi selera naciowego
  5. 3 duże pieczarki
  6. 1/4 fenkuła ,4 ząbki czosnku
  7. 1/2 pora
  8. 1/4 kostki masła
  9. 100g ryż jaśminowy
  10. ser mozzarella tarty
  1. Wszystkie warzywa takie jak pieczarki,por,jarmuż ,seler,czosnek,fenkuł,pokroići podsmażyć .
    Dodać mięso rozgnieść widelcem i smażyć co jakiś czas przemieszać,żeby nie zrobiły się grudy.

    Bakłażany przekroić wzdłuż i posolić ,by wyszła z nich woda.
    Ugotować ryż.

    Do mięsa dodać ryż i wyrobić farsz.Doprawić do smaku solą i pieprzem

  2. Bakłażny wysuszyć z wody jaką puściły po nasoleniu.
    Nakładać farsz.
    Posypać startym serem mozzarella i dać do nagrzanego piekarnika.
    Zapiekać do rozpuszczenia i zezłocenia sera.

  3. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz