Faszerowane bakłażany.
Pomysł zrodził sie przy sprzątaniu lodówki,gdzie zostały pieczarki,por,seler naciowy. Danie wyszło bardzo smaczne,polecam wypróbować:)
- 3 bakłażany
- 500g mięso mielone z indyka
- 2 liście jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 duże pieczarki
- 1/4 fenkuła ,4 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1/4 kostki masła
- 100g ryż jaśminowy
- ser mozzarella tarty
Wszystkie warzywa takie jak pieczarki,por,jarmuż ,seler,czosnek,fenkuł,pokroići podsmażyć .
Dodać mięso rozgnieść widelcem i smażyć co jakiś czas przemieszać,żeby nie zrobiły się grudy.
Bakłażany przekroić wzdłuż i posolić ,by wyszła z nich woda.
Ugotować ryż.
Do mięsa dodać ryż i wyrobić farsz.Doprawić do smaku solą i pieprzem
Bakłażny wysuszyć z wody jaką puściły po nasoleniu.
Nakładać farsz.
Posypać startym serem mozzarella i dać do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać do rozpuszczenia i zezłocenia sera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz