Śledzie po japońsku na cebulowo-jabłkowo -selerowej sałatce.
Serdecznie polecam tak przygotowane śledzie .Sałatka dodała im wspaniałego smaku.
3 płaty matiasa
3 jajka
1/2 słoiczka selera
1 duże jabłko
1 cebula biała ,1/2 czerwonej
marchewka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka miodu
kiełki rzeżuchy
Śledzie wymoczyć przez 3 godz.
Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować sałatkę.
Cebule pokroić w cieńkie talarki,nasolić łyżeczką soli i odstawić na pół godz.żeby cebula zmiękła.
Po tym czasie dać na sitko i przelać letnią przegotowaną wodą.Dać do miski.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Seler odcedzić i lekko odcisnąć.
Jabłko pokroić na cztery części,każdą część pokroić w cieniutkie słupki.
Wszystko dać do miski ,dodać sok z cytryny ,jabłka nie ściemnieją i smak będzie.
Dać łyżeczkę miodu wymieszać.Na końcu dać chrzan oraz śmietanę.
Nie solimy,śledzie oddadzą jeszcze sól.
Na półmisku ułożyć sałatkę.
jqjko ugotowane na twardo zawinąć śledziem i spiąć wykałaczką .
Układać na półmisku ,udekorować kiełkami rzeżuchy,kawałeczkiem papryki.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz