niedziela, 28 marca 2021

 

Śledzie po japońsku na cebulowo-jabłkowo -selerowej sałatce.

Serdecznie polecam tak przygotowane śledzie .Sałatka dodała im wspaniałego smaku.




3 płaty matiasa
3 jajka
1/2 słoiczka selera
1 duże jabłko
1 cebula biała ,1/2 czerwonej
marchewka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka miodu
kiełki rzeżuchy

  1. Śledzie wymoczyć przez 3 godz.
    Osuszyć ręcznikiem papierowym.

    Przygotować sałatkę.

    Cebule pokroić w cieńkie talarki,nasolić łyżeczką soli i odstawić na pół godz.żeby cebula zmiękła.
    Po tym czasie dać na sitko i przelać letnią przegotowaną wodą.Dać do miski.
    Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Seler odcedzić i lekko odcisnąć.
    Jabłko pokroić na cztery części,każdą część pokroić w cieniutkie słupki.
    Wszystko dać do miski ,dodać sok z cytryny ,jabłka nie ściemnieją i smak będzie.
    Dać łyżeczkę miodu wymieszać.Na końcu dać chrzan oraz śmietanę.
    Nie solimy,śledzie oddadzą jeszcze sól.

  2. Na półmisku ułożyć sałatkę.
    jqjko ugotowane na twardo zawinąć śledziem i spiąć wykałaczką .

    Układać na półmisku ,udekorować kiełkami rzeżuchy,kawałeczkiem papryki.

  3. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz