Ciasto z jabłkami i kruchymi kopczykami.
Szybkie i aromatyczne ciasto,smakiem przypomina biszkopt
6 dużych jajek
masło 200g
1 szkl.cukru
3 szkl.mąki tortowej
sok i skórka starta z cytryny
Cynamon
1,30kg uprażonych jabłek
cukier waniliowy,3 łyżeczki pr.do pieczenia
Masło rozpuścić ,lekko przestudzić.Żółtka oddzielić od białek.Dać do miski.
Dodać cukry i zmiksować na puch.
Białka ubić ma sztywno.
Do utartych żółtek dać mąkę,pr,do pieczenia,sok i skórkę z cytryny ,rozpuszczone masło.
Zmiksować.Na końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto,4 łyżki zostawić na wierzch.
Do jabłek dać łyżkę cynamonu wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Do odłożonego ciasta dodać mąkę tyle by zrobiła się kruszonka,palcami kłaść kopczyki na jabłkach.
Piec w 180st.do zrumienienia,Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Dodać cukry i zmiksować na puch.
Białka ubić ma sztywno.
Do utartych żółtek dać mąkę,pr,do pieczenia,sok i skórkę z cytryny ,rozpuszczone masło.
Zmiksować.Na końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto,4 łyżki zostawić na wierzch.
Do jabłek dać łyżkę cynamonu wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Do odłożonego ciasta dodać mąkę tyle by zrobiła się kruszonka,palcami kłaść kopczyki na jabłkach.
Piec w 180st.do zrumienienia,Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz