środa, 6 lutego 2019





Bigos z kapusty pekińskiej,kiszonej i brukselki na białym winie.

Dodatek wina podkreślił smak bigosu.Polecam:) 


brukselka 35-40dkg
kapusta pekińska 1/2 główki
kapusta kiszona 3/4 słoika
kiełbasa drobiowa 30dkg
pierś z kurczaka upieczona
seler naciowy 2 łodygi
duszone rydze lub inne zamrożone
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
wino białe półsłodkie 200ml
smalec kopiata łyżka

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić.Dorzuć pokrojoną kiełbasę w kostkę,rydze,pierś i wszystko razem usmażyć.




Dodać brukselkę i pekińską,podlać winem i dusić do miękkości.
Osobno ugotować kapustę kiszoną. 


Dodać przecier pomidorowy ,wymieszać.Na końcu wrzucić ugotowaną kapustę kiszoną.
Jeśli bigos jest za suchy można podlać winem lub wodą spod kiszonej kapusty.
Całość smażyć jeszcze pól godz.doprawić do smaku. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz