piątek, 8 lutego 2019



Jabłecznik z żurawiną.

Ciasto szybko się robi,jest smaczne ,winne,świetne na ciepło do lodów, jak również wystudzone do kawy czy herbatki:) 



jabłka po obraniu 1,60kg
zurawina suszona 200g
cynamon łyżka
cukier do smaku
CIASTO
masło
4 żółtka + 1 całe jajko
cukier 3/4 szkl
pr.do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
śmietana 12% 3 -4 łyżki
cukier puder do piany 1 łyżka 

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Dodać żurawinę,cukry i wymieszać.

Zagnieść ciasto z mąki,żółtek,cukru,pr.do pieczenia,masła,śmietany.

Ciasto rozwałkować,wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę 25/35 cm.
Ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st góra-dół i chwilę podpiec. 

Wyłożyć jabłka na lekko podpieczone ciasto.
Dać do piekarnika i piec 35-40min.

Ubić pianę z białek i cukru,wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta.
Temp.zmniejszyć do 160st.i zapiec do złotego koloru bezy. 
Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz