niedziela, 3 lutego 2019

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem.

Zupa delikatna i mimo,że nie była gotowana na mięsie czy też kostkach wyszła bardzo aksamitna i smaczna.Serdecznie polecam na pewno Wam ta wersja posmakuje:) 


pieczarki 40dkg
marchew 2 szt
pietruszka duża
seler korzeń mały
por jasna część
ziemniaki 3 duże
makaron penne rigate 100g
masło 1/4 kostki
śmietanka 200g
śmietana 12% 3 łyżki
lubczyk suszony łyżeczka


W rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i pora.

Dodać pokrojone pieczarki i usmażyć do odparowania wody.

Zalać wodą 3l,dodać pokrojone w kostkę warzywa,ziele ,liście laurowe,suszony lubczyk.
Gotować 20min.po tym czasie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz makaron.Jeśli zupa będzie gęsta dodać wodę.


Pod koniec gotowania kiedy makaron i ziemniaki są miękkie po około 7-10 minutach,dodać posiekaną natkę i koperek.

W odrobinie zupy zahartować śmietanę,śmietanki nie musimy hartować tylko wlać z kubka do zupy.


Doprawić do smaku solą i pieprzem,zagotować.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz