niedziela, 3 lutego 2019

Ciasto sero-makowe.

Przepis świąteczny,ale to w niczym nie przeszkadza by go zrobić do niedzielnej kawki.Serdecznie polecam:) 


mak 1/2 kg (gotowiec zmielony)
orzechy włoskie 3 garści posiekane
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
mleko 600ml
rodzynki 100g
jajka 3
cukier puder do smaku
masło 1/4 kostki pr.do pieczenia łyżeczka
ser z wiaderka 1 kg
1szkl.cukier puder
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny oraz skórka starta
4 jajka białka ubić
mąka ziemniaczana 2 łyżki + 2 łyżki kaszy manny
kandyzowana skórka pomrańczowa,rodzynki po 2 garści
polewa czekoladowa na wierzch i wiórki kokosowe do posypania 



Mak zalać letnim mlekiem by napęczniał.Dodać wszystkie produkty-orzechy posiekane skórka,miód,rodzynki,żoltka jajek,cukier puder,pr.do pieczenia i roztopione masło.
Wszystko zmiksować na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Foremkę 25/36 wyłożyć papierem do pieczenia.

W drugim garnku przygotować ser.
Do sera dodać cukier waniliowy,cukier puder,sok z cytryny i skórkę,4 żółtka,mąkę ziemniaczaną,kaszę mannę,kandyzowaną skórkę z pomarańczy,rodzynki po dwie garści.
Wszystko zmiksować ,na końcu dodać ubitą pianę z białek..

Łyżką na przemian układać mak i ser.Forma szachownicy.

Dać do nagrzanego piekarnika do 180st.
Piec na złoty kolor.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz