wtorek, 12 lutego 2019

Powidła jabłkowo-dyniowo-śliwkowe.

Świetne do ciast,naleśników lub do pieczywa.Polecam:) 


dynia 1,20kg po obraniu
jabłka 1,00kg po obraniu
starta skorka z cytryny
3 kwiaty anyżu
cukier do smaku 

Dynię obrać,pokroić w kostkę i zalać w rondlu szklanką wody.
Gotować pół godz.
Dodać jabłka, śliwki,sok i skórkę z cytryny.

Dorzucić 3-4 kwiaty anyżku.
Całość podlać szkl.wody i smażyć około 1 godz.


Na drugi dzień powtorzyć czynność,mieszać przy smażeniu,pod koniec wsypać cukier ilość jaka Wam odpowiada i chwilę zasmażyć.
Powidła mają być gęste.

Ciepłe nałożyć do słoiczków i zapasteryzować 15min.od momentu wrzenia wody.
 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz