- Gołąbki w kapuście pekińskiej z pieczonym kaczym mięsem i pieczarkami.
liście z kapusty pekińskiej 10-12 szt
pieczarki 20dkg
mięso obrane z 1/2 upieczonej kaczki
cebula 1 szt mała
imbir 1/2 łyżeczki
masło łyżka
sól,pieprz,maggi
buion drobiowy 1/2 litra
Obrać mięso z połowy wcześniej upieczonej kaczki ,skóry wyrzuciłam.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić,dodać pokrojone pieczarki i usmażyć.
Pod koniec smażenia dodać poszarpane mięso kaczki,doprawić do smaku ,ziołami,imbirem,solą,pieprzem i maggi.
Wystudzić.
Oderwać z kapusty liście,łatwo odchodzą gdy zetniemy spód .
Zagotować wodę i przez moment sparzyć liście by można je było zwinąć.
Wystudzony farsz kłaść łyżką na liście,zawinąć i układać w naczyniu żaroodpornym ,wcześniej spód wyłożyć paroma liśćmi.
Pod koniec smażenia dodać poszarpane mięso kaczki,doprawić do smaku ,ziołami,imbirem,solą,pieprzem i maggi.
Wystudzić.
Oderwać z kapusty liście,łatwo odchodzą gdy zetniemy spód .
Zagotować wodę i przez moment sparzyć liście by można je było zwinąć.
Wystudzony farsz kłaść łyżką na liście,zawinąć i układać w naczyniu żaroodpornym ,wcześniej spód wyłożyć paroma liśćmi.
Ułożone gołąbki przykryć kilkoma liśćmi i zalać bulionem w którym rozpuszczony jest koncentrat pomidorowy.Na pół litra bulionu dać pół słoiczka koncentratu ( około 2 kopiate łyżeczki)
Zapiekać w nagrzanym piekarniku,około 35-40min.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku,około 35-40min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz