niedziela, 17 lutego 2019

Gulasz wołowy warzywno-grzybowy.

Gulasz wyszedł bardzo smaczny,dodatki grzybów wzbogaciły jego smak i aromat.Polecam tak przygotowane mięsko:) 



wołowina na gulasz 1,30kg
mrożone uduszone grzyby 1/2 kg
mieszanka warzywna 450g
kurkuma łyżka
przyprawa do gulaszu łyżka
1/2 papryczki chili
czosnek granulowany łyżeczka
mąka gryczana 2 kopiate łyżki
śmietana 12% 150ml
liście laurowe 3 szt. 

Mięso pokroić w 2cm kostkę.Zalać wodą i zagotować,pierwszą wodę odlałam.
Zalać ponownie wodą i gotować na małym ogniu,wcześniej zebrać szumy.
Dodać przyprawy,gotować około 1 godz.u mnie mięsko było już prawie miękkie.Dodać mrożone warzywa( kalafior,marchew,ziemniak,pietruszka) oraz dodać rozmrożone grzybki uduszone z cebulką.

Gotować około 10-15min.
Mąkę roztrzepać z 1/2 szkl.zimnej wody,wlać do sosu by go zagęścić.
Osobno zahartować śmietanę sosem i również dodać do mięsa.
Doprawić pieprzem,solą,lubczykiem i zagotować.

Podawać z ziemniakami,pieczywem lub kaszami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz