sobota, 23 lutego 2019

Sernik gotowany, na biszkoptach ponczowanych kawą z rumem.

Ciasto rozpływa się w ustach,smak i aromat kawy z rumem dodaje świetności serniczkowi.Serdecznie polecam 




ser z wiaderka 1kg
twaróg półtłusty 40dkg
cukier szkl, cukier waniliowy
jajka 5 szt
2 budynie waniliowe bez cukru
sok z cytryny i starta skórka
okrągłe biszkopty 250g
herbatniki maślane 100g
kawa 1,5 kopiatej łyżki
rum 70ml
skórka pomarańczowa kandyzowana 4 kopiate łyżki
masło 200g
polewa o smaku ciemnej czekolady
Cukier 9 łyżek
masło 1,4 kostki
kakao 3 kopiate łyżki
gorąca woda 3-4 łyżki 

Blaszkę 24/36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć biszkopty.
Kawę zaparzyć w 1/2 szkl.wrzątku ,dodać rum i naponczować biszkopty.





W rondlu rozpuścić masło,cukry,,gdy jest rozpuszczone dodać sery,jajka,budynie i ciągle mieszając dprowadzić do zagotowania.
Na końcy wsypać pokrojoną skórkę pomarańczową,dodać sok z cytryny i startą skórkę.Wymieszać.

Połowę ciepłej masy serowej wylać na biszkopty.
Przykryć drugą warstwą biszkoptów naponczować i wylać resztę masy serowej.

Na wierzch ułożyć herbatniki.

Zrobić polewę.
Masło rozpuścić z cukrem,dodać kakao i gorącą wodę.
Ciągle mieszać by powstała gładka masa.
Polewę rozprowadzić na herbatnikach i wynieść sernik w chłodne miejsce na kilka godz.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz